Olsztyńscy naukowcy opatentowali mieszkankę do wypieku chleba bezglutenowego
Specjalną mieszankę do wypieku chleba bezglutenowego wzbogaconą w łatwo przyswajalny wapń z dodatkiem prebiotyku opracowali olsztyńscy naukowcy. Opatentowany właśnie produkt jest polecany chorym na celiakię, która wiąże się z nietolerancją glutenu.
Naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie od kilku lat prowadzą badania nad poszukiwaniem skutecznych metod poprawy absorpcji wapnia z diety bezglutenowej. Rezultatem badań prowadzonych w Zakładzie Chemii i Biodynamiki Żywności było uzyskanie specjalnej mieszanki do wypieku chleba bezglutenowego wzbogaconej w łatwo przyswajalny wapń z dodatkiem prebiotyku. Uzyskany doświadczalny chleb bezglutenowy jest dogodnym i łatwo dostępnym źródłem wapnia.
Prebiotyk to substancja obecna lub wprowadzana do pożywienia, aby stymulować rozwój prawidłowej flory jelit, w odróżnieniu od probiotyku nie zawiera żadnych mikroorganizmów.
http://wiadomosci.onet.pl/olsztyn/olsztynscy-naukowcy-opracowali-mieszanke-do-wypieku-chleba-dla-chorych-na-celiakie/ts959
You might also like
Zakończył się proces oskarżonych o zabójstwo Piotra G.
Olsztyński sąd okręgowy zakończył proces Joanny G., jej kochanka i znajomego oskarżonych o zabójstwo niepełnosprawnego męża kobiety. Mowy stron odroczono do połowy maja. Wszystkim grozi dożywocie. Joanna G. związała się
Obchody Dnia Niepodległości w Olsztynie
Przemarsz kampanii honorowych służb mundurowych oraz pokaz sprzętu wojskowego – to tylko część atrakcji przy okazji 11 listopada. W piątek kolejny raz świętować będziemy odzyskanie niepodległości. Niepodległość mieszkańcy Olsztyna niemal
Ustalono tożsamość zmumifikowanego mężczyzny z “samotniaka”
Sprawa makabrycznego odkrycia w tzw. samotniaku przy ul. Niepodległości w Olsztynie została zakończona. Jak ustalono do śmierci mężczyzny nie przyczyniły się osoby trzecie i najprawdopodobniej zmarł on z przyczyn naturalnych.