Olsztyńscy naukowcy opatentowali mieszkankę do wypieku chleba bezglutenowego
Specjalną mieszankę do wypieku chleba bezglutenowego wzbogaconą w łatwo przyswajalny wapń z dodatkiem prebiotyku opracowali olsztyńscy naukowcy. Opatentowany właśnie produkt jest polecany chorym na celiakię, która wiąże się z nietolerancją glutenu.
Naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie od kilku lat prowadzą badania nad poszukiwaniem skutecznych metod poprawy absorpcji wapnia z diety bezglutenowej. Rezultatem badań prowadzonych w Zakładzie Chemii i Biodynamiki Żywności było uzyskanie specjalnej mieszanki do wypieku chleba bezglutenowego wzbogaconej w łatwo przyswajalny wapń z dodatkiem prebiotyku. Uzyskany doświadczalny chleb bezglutenowy jest dogodnym i łatwo dostępnym źródłem wapnia.
Prebiotyk to substancja obecna lub wprowadzana do pożywienia, aby stymulować rozwój prawidłowej flory jelit, w odróżnieniu od probiotyku nie zawiera żadnych mikroorganizmów.
http://wiadomosci.onet.pl/olsztyn/olsztynscy-naukowcy-opracowali-mieszanke-do-wypieku-chleba-dla-chorych-na-celiakie/ts959
You might also like
Zmiany w kursowaniu olsztyńskich tramwajów
Od dziś pojazdy linii tramwajowej nr 3 będą kursowały między poniedziałkiem a piątkiem w godzinach porannych i popołudniowych. Takie rozwiązanie będzie utrzymane aż do odwołania. Godziny odjazdów można sprawdzić na
Olsztyńscy policjanci zabezpieczyli ponad 4000 paczek nielegalnych papierosów
Olsztyńscy policjanci ujawnili i zabezpieczyli ponad 4000 paczek papierosów bez polskich znaków akcyzy. Wyroby tytoniowe znalezione zostały w garażu 58-latka oraz w bagażniku samochodu 71-letniego mężczyzny. Gdyby towar trafił na
UWM planuje nową inwestycję
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie ogłosił przetarg na budowę nowej siedziby dla wydziału nauk społecznych oraz prawa i administracji. Uczelnia szacuje, że inwestycja zostanie zrealizowana w ciągu dwóch lat i będzie