Olsztyńscy naukowcy opatentowali mieszkankę do wypieku chleba bezglutenowego
Specjalną mieszankę do wypieku chleba bezglutenowego wzbogaconą w łatwo przyswajalny wapń z dodatkiem prebiotyku opracowali olsztyńscy naukowcy. Opatentowany właśnie produkt jest polecany chorym na celiakię, która wiąże się z nietolerancją glutenu.
Naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie od kilku lat prowadzą badania nad poszukiwaniem skutecznych metod poprawy absorpcji wapnia z diety bezglutenowej. Rezultatem badań prowadzonych w Zakładzie Chemii i Biodynamiki Żywności było uzyskanie specjalnej mieszanki do wypieku chleba bezglutenowego wzbogaconej w łatwo przyswajalny wapń z dodatkiem prebiotyku. Uzyskany doświadczalny chleb bezglutenowy jest dogodnym i łatwo dostępnym źródłem wapnia.
Prebiotyk to substancja obecna lub wprowadzana do pożywienia, aby stymulować rozwój prawidłowej flory jelit, w odróżnieniu od probiotyku nie zawiera żadnych mikroorganizmów.
http://wiadomosci.onet.pl/olsztyn/olsztynscy-naukowcy-opracowali-mieszanke-do-wypieku-chleba-dla-chorych-na-celiakie/ts959
You might also like
Olsztyńskie planetarium zaprasza na urodziny Kopernika
W środę obchodzimy 547. rocznicę urodzin Mikołaja Kopernika. Z tej okazji olsztyńskie planetarium przygotowało szereg atrakcji. Wydarzenie zacznie się w środę o 17:00. Olsztyńskie planetarium przygotowało prezentację Fundacji Citi Handlowy
Dzieci i młodzież mogą “Kodować z Gigantami”
Rusza kolejna edycja zajęć informatycznych dla dzieci i młodzieży. Na bezpłatne zajęcia w Olsztynie będzie można zapisywać się od 2 stycznia. To już kolejna odsłona akcji organizowanej przez grupę “Giganci
Zapadł wyrok w sprawie zabójstwa we wsi Pietraszki
Sąd Okręgowy w Suwałkach skazał dziś na 15 lat więzienia 40-letniego Wojciecha F. oskarżonego o zabójstwo w 2017 roku swojej konkubiny. Mężczyzna zadał kobiecie osiem ciosów nożem kuchennym, w tym