Olsztyńscy naukowcy opatentowali mieszkankę do wypieku chleba bezglutenowego
Specjalną mieszankę do wypieku chleba bezglutenowego wzbogaconą w łatwo przyswajalny wapń z dodatkiem prebiotyku opracowali olsztyńscy naukowcy. Opatentowany właśnie produkt jest polecany chorym na celiakię, która wiąże się z nietolerancją glutenu.
Naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie od kilku lat prowadzą badania nad poszukiwaniem skutecznych metod poprawy absorpcji wapnia z diety bezglutenowej. Rezultatem badań prowadzonych w Zakładzie Chemii i Biodynamiki Żywności było uzyskanie specjalnej mieszanki do wypieku chleba bezglutenowego wzbogaconej w łatwo przyswajalny wapń z dodatkiem prebiotyku. Uzyskany doświadczalny chleb bezglutenowy jest dogodnym i łatwo dostępnym źródłem wapnia.
Prebiotyk to substancja obecna lub wprowadzana do pożywienia, aby stymulować rozwój prawidłowej flory jelit, w odróżnieniu od probiotyku nie zawiera żadnych mikroorganizmów.
http://wiadomosci.onet.pl/olsztyn/olsztynscy-naukowcy-opracowali-mieszanke-do-wypieku-chleba-dla-chorych-na-celiakie/ts959
You might also like
Ostatni weekend wakacji na drogach bezpieczniejszy niż rok temu
Za nami ostatni weekend wakacji. Policjanci podsumowali stan bezpieczeństwa na drogach Warmii i Mazur. Funkcjonariusze pracowali na miejscu ponad 10 wypadków drogowych i blisko 90 kolizji. W najpoważniejszych zdarzeniach zginęły
W ciężarówce z Serbii znaleziono młodego imigranta
Ukrytego w naczepie jadącej z Serbii ciężarówki imigranta znaleźli w piątek funkcjonariusze Służby Celno-Skarbowej w Olsztynie. Zatrzymany to najprawdopodobniej 15-letni Afgańczyk. Chłopiec został przekazany Straży Granicznej. Ciężarówka na polskich numerach
Trzy osoby zginęły w pożarze domu przy ul. Bałtyckiej
W pożarze budynku mieszkalno-usługowego przy ulicy Bałtyckiej w olsztyńskim Gutkowie zginęło małżeństwo w wieku około 60 lat i ich syn. Strażacy otrzymali zgłoszenie o pożarze budynku o godzinie 3.40 nad