Olsztyńscy naukowcy opatentowali mieszkankę do wypieku chleba bezglutenowego
Specjalną mieszankę do wypieku chleba bezglutenowego wzbogaconą w łatwo przyswajalny wapń z dodatkiem prebiotyku opracowali olsztyńscy naukowcy. Opatentowany właśnie produkt jest polecany chorym na celiakię, która wiąże się z nietolerancją glutenu.
Naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie od kilku lat prowadzą badania nad poszukiwaniem skutecznych metod poprawy absorpcji wapnia z diety bezglutenowej. Rezultatem badań prowadzonych w Zakładzie Chemii i Biodynamiki Żywności było uzyskanie specjalnej mieszanki do wypieku chleba bezglutenowego wzbogaconej w łatwo przyswajalny wapń z dodatkiem prebiotyku. Uzyskany doświadczalny chleb bezglutenowy jest dogodnym i łatwo dostępnym źródłem wapnia.
Prebiotyk to substancja obecna lub wprowadzana do pożywienia, aby stymulować rozwój prawidłowej flory jelit, w odróżnieniu od probiotyku nie zawiera żadnych mikroorganizmów.
http://wiadomosci.onet.pl/olsztyn/olsztynscy-naukowcy-opracowali-mieszanke-do-wypieku-chleba-dla-chorych-na-celiakie/ts959
You might also like
Nowe logo UWM
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski ma nowe logo, Władze UWM chciały mieć nowy znak graficzny, który identyfikowałby uczelnię, ponieważ zbliża się dwudziestolecie jej istnienia. Dlatego ogłosiły ogólnopolski konkurs, do którego można było zgłosić
Zapadł wyrok w sprawie pobicia czarnoskórego mieszkańca Olsztyna
Za pobicie ciemnoskórego mieszkańca Olsztyna Allana T. Sąd Okręgowy skazał na karę czterech miesięcy więzienia Wojciecha K.Wojciech K. cztery miesiące spędził w tymczasowym areszcie, w związku z tym sąd zaliczył
Pionierskie odkrycie naukowców z PAN – u
Pionierskie badania, prowadzone przez naukowców z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie, pozwoliły wskazać gen odpowiedzialny za tworzenie skórnych blizn pourazowych. To odkrycie może m.in. pomóc w