„Jesteś tym, co jesz – Noc Naukowców z EIT Food”
Manufaktura naukowców, kosmiczna żywność, bakterie, które sieją ferment, kwiatowe slow food, superbohaterowie na talerzu, chemiczny kogel-mogel i eliksiry młodości z antyoksydantów. To tylko niektóre z warsztatów, które przygotują dla nas naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN – organizatorzy Nocy Naukowców z EIT Food, która odbędzie się już 27 września w samym centrum Galerii Warmińskiej.
„Jesteś tym, co jesz” – taki komunikat płynie do nas z każdego możliwego źródła. Nie ma już chyba nikogo, kto kwestionowałby fakt, że nasze nawyki żywieniowe mają kluczowy wpływ na nasze zdrowie. Codziennie napływają do nas informacje o tym, jak nieprawidłowa dieta przyczynia się do rozwoju otyłości, cukrzycy typu 2, czy chorób układu krążenia, obecnie odpowiadając za co piątą śmierć na świecie (Badanie Lancet 2019). Wciąż jednak wielu z nas nie wie czym tak naprawdę jest „zrównoważona”, „optymalna” czy „zbilansowana” dieta. Jesteśmy przytłoczeni ilością produktów dostępnych w sklepach i informacjami na temat i ich bardziej lub mniej korzystnego oddziaływana na nasze zdrowie. Wciąż mamy kłopoty z rozszyfrowaniem skrótów na etykietach żywieniowych i coraz chętniej podążamy za trendami na różnorodne, często niesprawdzone, diety lansowane w sieci przez samozwańczych ekspertów.
Odpowiadając na te wyzwania, naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN i eksperci z koncernu spożywczego Maspex, w dniu obchodzonej w całej Europie Nocy Naukowców, zorganizują serię warsztatów, pokazów i eksperymentów poświęconych zagadnieniu zdrowego odżywiania –„Jesteś tym, co jesz – Noc Naukowców z EIT Food”. W samym centrum Galerii Warmińskiej w Olsztynie powstanie wielkie laboratorium, w którym każdy, bez względu na wiek, będzie badać, poznawać i analizować żywność, znaną nie tylko z naszego codziennego menu. Będziemy testować antyoksydanty i eliksiry młodości, eksperymentować z bakteriami, które sieją ferment i tworzyć chemiczny kogel-mogel. Zaprojektujemy dietę dla naszych krwinek, poznamy superbohaterów wśród żywności i weźmiemy udział w warsztatach kulinarnych „gotuję – nie marnuję”. Przetestujemy też swoje zmysły i dowiemy się czym jest kwiatowe slow food. Odkryjemy alternatywy dla powszechnie stosowanych dodatków w żywności i spróbujemy produktów o wysokiej wartości odżywczej, które powstają dzięki innowacyjnym metodom konserwowania żywności.
Wydarzenie jest częścią projektu #Annual Food Agenda (www.annualfoodagenda.com) finansowanego przez wspólnotę EITFood. W ramach tego projektu przez cały rok w regionie Warmii i Mazur odbywają się akcje podnoszące świadomość społeczeństwa nt. zdrowego odżywiania, bezpieczeństwa żywności, innowacji związanych z jej produkcją oraz umiejętnego gospodarowania odpadami. Projekt #Annual Food Agenda jest realizowany w 3 krajach UE –Polsce, Wielkiej Brytanii i Hiszpanii. W naszym kraju prowadzą go naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN oraz eksperci z koncernu spożywczego MASPEX.
Noc Naukowców z EIT Food już 27 września w atrium Galerii Warmińskiej w godz. 11:00 – 20:00. Wstęp na wydarzenie jest wolny.
pan.olsztyn.pl
You might also like
Ogłoszono projekty budżetu obywatelskiego Olsztyna
Od 12 do 27 września potrwa głosowanie na wnioskami zgłoszonymi przez mieszkańców Olsztyna w ramach tzw. budżetu obywatelskiego. Oficjalną listę projektów, na które będzie można oddać głos, ogłosił w piątek
W olsztyńskim Szpitalu Miejskim zostaną przeprowadzone dwie operacje rekonstrukcji twarzy
Operacje rekonstrukcji twarzy u dwóch pacjentów, którym nowotwór zniszczył kości żuchwy oraz tkanki miękkie, przeprowadzą lekarze Szpitala Miejskiego w Olsztynie pod kierunkiem dr Anny Bromirskiej-Małyszko. Zabiegi zostaną przeprowadzone w środę
Olsztyński szpital wojewódzki w czołówce placówek w Polsce
Szpital Wojewódzki w Olsztynie znalazł się w czołówce ogólnopolskiego rankingu “Szpitale 2017”. Eksperci docenili oddział ginekologii. W rankingu tygodnika Wprost placówka zajęła drugie miejsce w kategorii “Ginekologia”. Eksperci, którzy oceniali