W Lidzbarku Warmińskim powstał jeden z najnowocześniejszych zakładów w Europie

W Lidzbarku Warmińskim powstał jeden z najnowocześniejszych zakładów w Europie

Nowoczesny zakład przetwórstwa serwatki, która powstaje przy produkcji serów, otwarto wczoraj w Lidzbarku Warmińskim. Inwestycja Grupy Polmlek ma wartość 250 mln złotych i jest jednym z największych tego typu obiektów w Europie.

Oficjalne otwarcie ma związek z uzyskaniem przez lidzbarski zakład pełnej mocy produkcyjnej. Od trzech miesięcy przerabia się tam 2,5-3 mln litrów serwatki na dobę. Budowa trwała nieco ponad rok, a doprowadzenie do pełnej zdolności produkcyjnej zajęło sześć miesięcy.
Jest to zakład przetwórstwa koncentratu białek serwatkowych (WPC) i cukru mlecznego (laktozy). Z produkowanego tam białka korzystają m.in. czołowi wytwórcy odżywek dla sportowców i osób aktywnych fizycznie.
Według inwestora cały proces produkcji jest w pełni kontrolowany i zautomatyzowany. Kompleks zbudowany jest z betonu w technologii ślizgowej, dzięki czemu produkty pozyskiwane są w sterylnych warunkach. Docelowa zdolność produkcyjna zakładu to 6 mln litrów serwatki na dobę.
Zakład zbudowano przy udziale polskich inżynierów i rodzimych technologii. Przy realizacji i uruchomieniu inwestycji brali udział pracownicy Polmleku, którzy obecnie pracują w proszkowni.
Inwestycja warta jest 250 mln złotych i powstała na terenie Warmińsko-Mazurskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej. Jest jednym z najnowocześniejszych i największych tego typu obiektów w Europie.

http://olsztyn.onet.pl/lidzbark-warminski-powstal-zaklad-mleczarski-za-250-mln-zl/8n172dp

Previous W Olsztynie będzie obowiązywać zakaz wyprzedzania dla ciężarówek
Next Olsztyn: Policjantom udało się zapobiec tragedii

You might also like

Wiadomości Olsztyn

Olecko: Rodzice zatrzymani po śmierci 9 – miesięcznego dziecka

W Olecku zmarło 9 – miesięczne dziecko. Decyzją prokuratora policja zatrzymała jego rodziców. Wczoraj po godz. 20.00 policja otrzymała wiadomość o śmierci dziecka. Przybyły na jej wezwanie lekarz potwierdził zgon

Wiadomości Region

Sanepid bada przyczyny zatrucia kolonistów w Mierkach

Warmińsko-mazurski sanepid bada przyczynę zatrucia uczestników dwóch turnusów kolonijnych w ośrodku w Mierkach niedaleko Olsztynka. Zatruło się łącznie 27 osób. Objawy zatrucia pokarmowego miało 20 dzieci i 7 wychowawców. Próbki

Wiadomości Region

Eksperci od żywienia spotkali się z dyrektorami szkół

Blisko 90 proc. szkolnych jadłospisów jest źle układanych, a dzieci w szkołach dostają tłuste posiłki, które są smaczne ale niezdrowe – alarmowali eksperci żywnościowi na konferencji dyrektorów szkół w Olsztynie.