„Jesteś tym, co jesz – Noc Naukowców z EIT Food”

„Jesteś tym, co jesz – Noc Naukowców z EIT Food”

Manufaktura naukowców, kosmiczna żywność, bakterie, które sieją ferment, kwiatowe slow food, superbohaterowie na talerzu, chemiczny kogel-mogel i eliksiry młodości z antyoksydantów. To tylko niektóre z warsztatów, które przygotują dla nas naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN – organizatorzy Nocy Naukowców z EIT Food, która odbędzie się już 27 września w samym centrum Galerii Warmińskiej.

„Jesteś tym, co jesz” – taki komunikat płynie do nas z każdego możliwego źródła. Nie ma już chyba nikogo, kto kwestionowałby fakt, że nasze nawyki żywieniowe mają kluczowy wpływ na nasze zdrowie. Codziennie napływają do nas informacje o tym, jak nieprawidłowa dieta przyczynia się do rozwoju otyłości, cukrzycy typu 2, czy chorób układu krążenia, obecnie odpowiadając za co piątą śmierć na świecie (Badanie Lancet 2019). Wciąż jednak wielu z nas nie wie czym tak naprawdę jest „zrównoważona”, „optymalna” czy „zbilansowana” dieta. Jesteśmy przytłoczeni ilością produktów dostępnych w sklepach i informacjami na temat i ich bardziej lub mniej korzystnego oddziaływana na nasze zdrowie. Wciąż mamy kłopoty z rozszyfrowaniem skrótów na etykietach żywieniowych i coraz chętniej podążamy za trendami na różnorodne, często niesprawdzone, diety lansowane w sieci przez samozwańczych ekspertów.
Odpowiadając na te wyzwania, naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN i eksperci z koncernu spożywczego Maspex, w dniu obchodzonej w całej Europie Nocy Naukowców, zorganizują serię warsztatów, pokazów i eksperymentów poświęconych zagadnieniu zdrowego odżywiania –„Jesteś tym, co jesz – Noc Naukowców z EIT Food”. W samym centrum Galerii Warmińskiej w Olsztynie powstanie wielkie laboratorium, w którym każdy, bez względu na wiek, będzie badać, poznawać i analizować żywność, znaną nie tylko z naszego codziennego menu. Będziemy testować antyoksydanty i eliksiry młodości, eksperymentować z bakteriami, które sieją ferment i tworzyć chemiczny kogel-mogel. Zaprojektujemy dietę dla naszych krwinek, poznamy superbohaterów wśród żywności i weźmiemy udział w warsztatach kulinarnych „gotuję – nie marnuję”. Przetestujemy też swoje zmysły i dowiemy się czym jest kwiatowe slow food. Odkryjemy alternatywy dla powszechnie stosowanych dodatków w żywności i spróbujemy produktów o wysokiej wartości odżywczej, które powstają dzięki innowacyjnym metodom konserwowania żywności.
Wydarzenie jest częścią projektu #Annual Food Agenda (www.annualfoodagenda.com) finansowanego przez wspólnotę EITFood. W ramach tego projektu przez cały rok w regionie Warmii i Mazur odbywają się akcje podnoszące świadomość społeczeństwa nt. zdrowego odżywiania, bezpieczeństwa żywności, innowacji związanych z jej produkcją oraz umiejętnego gospodarowania odpadami. Projekt #Annual Food Agenda jest realizowany w 3 krajach UE –Polsce, Wielkiej Brytanii i Hiszpanii. W naszym kraju prowadzą go naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN oraz eksperci z koncernu spożywczego MASPEX.
Noc Naukowców z EIT Food już 27 września w atrium Galerii Warmińskiej w godz. 11:00 – 20:00. Wstęp na wydarzenie jest wolny.

pan.olsztyn.pl

Previous "Kręć z Urzędem" na rzecz Domu Dziecka
Next Rusza 8. edycja cyklu biegowego City Trail

You might also like

Wiadomości Olsztyn

25 – latek ranił nożem partnera byłej dziewczyny i podpalił jego auto

Kara nawet 5 lat pozbawienia wolności grozić może 25-letniemu Andrzejowi K. Mężczyzna usłyszał zarzut uszkodzenia ciała oraz uszkodzenia mienia. Sprawca, zazdrosny o swoją byłą dziewczynę, ugodził nożem jej obecnego partnera

Wiadomości Olsztyn

Do Olsztyna przyjechało 13 ekologicznych autobusów

Flota miejskiego przewoźnika powiększyła się o kolejne pojazdy. To zarówno nowe fabrycznie autobusy, jak i pojazdy już używane, ale takie, które przyczynią się do świadczenia usług. Łącznie do zajezdni Miejskiego

Wiadomości Olsztyn

Makabryczne odkrycie przy ul. Cementowej

W koczowisku osób bezdomnych w Olsztynie, odkryto dziś zwłoki mężczyzny. Makabrycznego odkrycia dokonali strażnicy miejscy, którzy wspólnie z pracownikami MOPS kontrolowali miejsce w okolicach ulicy Cementowej. Obecnie trwa ustalanie tożsamości