Olsztyńscy naukowcy opatentowali mieszkankę do wypieku chleba bezglutenowego
Specjalną mieszankę do wypieku chleba bezglutenowego wzbogaconą w łatwo przyswajalny wapń z dodatkiem prebiotyku opracowali olsztyńscy naukowcy. Opatentowany właśnie produkt jest polecany chorym na celiakię, która wiąże się z nietolerancją glutenu.
Naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie od kilku lat prowadzą badania nad poszukiwaniem skutecznych metod poprawy absorpcji wapnia z diety bezglutenowej. Rezultatem badań prowadzonych w Zakładzie Chemii i Biodynamiki Żywności było uzyskanie specjalnej mieszanki do wypieku chleba bezglutenowego wzbogaconej w łatwo przyswajalny wapń z dodatkiem prebiotyku. Uzyskany doświadczalny chleb bezglutenowy jest dogodnym i łatwo dostępnym źródłem wapnia.
Prebiotyk to substancja obecna lub wprowadzana do pożywienia, aby stymulować rozwój prawidłowej flory jelit, w odróżnieniu od probiotyku nie zawiera żadnych mikroorganizmów.
http://wiadomosci.onet.pl/olsztyn/olsztynscy-naukowcy-opracowali-mieszanke-do-wypieku-chleba-dla-chorych-na-celiakie/ts959
You might also like
Olsztyńska “kranówka”otrzymała certyfikat “Produkt z Warmii i Mazur”
Woda dostarczana przez miejskie wodociągi do domów mieszkańców Olsztyna została uznana za “Produkt z Warmii i Mazur”. Nadająca się do picia bez przegotowania kranówka otrzymała we wtorek promocyjny certyfikat jakości
Urząd Miasta szykuje informator “Olsztyn dla dzieci”
W ofercie rekreacyjnej Olsztyna jest wiele propozycji skierowanych do najmłodszych odbiorców. Ciekawe miejsca, w których organizuje się dzieciom czas wolny już niebawem zostaną zaprezentowane w informatorze “Olsztyn dla dzieci”. W
Rozpoczął się VIII Warmiński Jarmark Świąteczny
W czwartkowe popołudnie rozpoczął się VIII Warmiński Jarmark Świąteczny w Olsztynie. Do 18 grudnia olsztyńska starówka będzie błyszczeć światłem kolorowych lampek oraz wypełni się świątecznie przystrojonymi straganami z rękodziełem, przysmakami,