Olsztyńscy naukowcy opatentowali mieszkankę do wypieku chleba bezglutenowego
Specjalną mieszankę do wypieku chleba bezglutenowego wzbogaconą w łatwo przyswajalny wapń z dodatkiem prebiotyku opracowali olsztyńscy naukowcy. Opatentowany właśnie produkt jest polecany chorym na celiakię, która wiąże się z nietolerancją glutenu.
Naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie od kilku lat prowadzą badania nad poszukiwaniem skutecznych metod poprawy absorpcji wapnia z diety bezglutenowej. Rezultatem badań prowadzonych w Zakładzie Chemii i Biodynamiki Żywności było uzyskanie specjalnej mieszanki do wypieku chleba bezglutenowego wzbogaconej w łatwo przyswajalny wapń z dodatkiem prebiotyku. Uzyskany doświadczalny chleb bezglutenowy jest dogodnym i łatwo dostępnym źródłem wapnia.
Prebiotyk to substancja obecna lub wprowadzana do pożywienia, aby stymulować rozwój prawidłowej flory jelit, w odróżnieniu od probiotyku nie zawiera żadnych mikroorganizmów.
http://wiadomosci.onet.pl/olsztyn/olsztynscy-naukowcy-opracowali-mieszanke-do-wypieku-chleba-dla-chorych-na-celiakie/ts959
You might also like
WOŚP: W Olsztynie zebrano ponad pół miliona złotych
Dwa dni finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy i dziesiątki imprez w niemal każdym zakątku stolicy regionu, a także w pobliskich gminach. Takie zaangażowanie musiało zakończyć się sukcesem. Poza głównym
Nowa organizacja ruchu na Partyzantów
Dziś w nocy wprowadzona zostanie nowa organizacja ruchu na skrzyżowaniu ulic 1 Maja z Partyzantów. W obrębie skrzyżowania uczestnicy ruchu jadący od strony ul. Artyleryjskiej napotkają nakaz jazdy w prawo
I Festiwal do Czytania już w najbliższą sobotę
W ten weekend w Olsztynie rządzić będą książki. W sobotę rozpocznie się I Festiwal do Czytania, impreza pomyślana jako święto wszystkich książkolubnych mieszkańców Olsztyna. Wstęp na wszystkie wydarzenia festiwalu jest