Olsztyńscy naukowcy opatentowali mieszkankę do wypieku chleba bezglutenowego
Specjalną mieszankę do wypieku chleba bezglutenowego wzbogaconą w łatwo przyswajalny wapń z dodatkiem prebiotyku opracowali olsztyńscy naukowcy. Opatentowany właśnie produkt jest polecany chorym na celiakię, która wiąże się z nietolerancją glutenu.
Naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie od kilku lat prowadzą badania nad poszukiwaniem skutecznych metod poprawy absorpcji wapnia z diety bezglutenowej. Rezultatem badań prowadzonych w Zakładzie Chemii i Biodynamiki Żywności było uzyskanie specjalnej mieszanki do wypieku chleba bezglutenowego wzbogaconej w łatwo przyswajalny wapń z dodatkiem prebiotyku. Uzyskany doświadczalny chleb bezglutenowy jest dogodnym i łatwo dostępnym źródłem wapnia.
Prebiotyk to substancja obecna lub wprowadzana do pożywienia, aby stymulować rozwój prawidłowej flory jelit, w odróżnieniu od probiotyku nie zawiera żadnych mikroorganizmów.
http://wiadomosci.onet.pl/olsztyn/olsztynscy-naukowcy-opracowali-mieszanke-do-wypieku-chleba-dla-chorych-na-celiakie/ts959
You might also like
Olsztyn w dziesiątce najpiękniejszych miast Polski
Międzynarodowy portal The Culture Trip uznał Olsztyn za jedno z dziesięciu najpiękniejszych miast w Polsce. The Culture Trip publikuje informacje o najciekawszych miejscach podróżniczych, kulturalnych, lifestylowych i gastronomicznych na świecie.
Olsztyn na drugiej pozycji w prestiżowym rankingu
Stolica Warmii i Mazur zajęła drugie miejsce w prestiżowym rankingu Banku Światowego “Doing Business In Poland 2015”. Raport Banku Światowego jest oparty o cztery kryteria: rozpoczynanie działalności gospodarczej, rejestracja własności
Od soboty Olsztyn zostanie objęty czerwoną strefą
Od soboty, 17 października, prawie połowa Polski zostanie objęta czerwoną strefą. Będą to 152 powiaty ze wszystkich 16 województw, w tym 11 miast wojewódzkich. W strefie czerwonej znajdzie się Olsztyn