Olsztyńscy naukowcy opatentowali mieszkankę do wypieku chleba bezglutenowego
Specjalną mieszankę do wypieku chleba bezglutenowego wzbogaconą w łatwo przyswajalny wapń z dodatkiem prebiotyku opracowali olsztyńscy naukowcy. Opatentowany właśnie produkt jest polecany chorym na celiakię, która wiąże się z nietolerancją glutenu.
Naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie od kilku lat prowadzą badania nad poszukiwaniem skutecznych metod poprawy absorpcji wapnia z diety bezglutenowej. Rezultatem badań prowadzonych w Zakładzie Chemii i Biodynamiki Żywności było uzyskanie specjalnej mieszanki do wypieku chleba bezglutenowego wzbogaconej w łatwo przyswajalny wapń z dodatkiem prebiotyku. Uzyskany doświadczalny chleb bezglutenowy jest dogodnym i łatwo dostępnym źródłem wapnia.
Prebiotyk to substancja obecna lub wprowadzana do pożywienia, aby stymulować rozwój prawidłowej flory jelit, w odróżnieniu od probiotyku nie zawiera żadnych mikroorganizmów.
http://wiadomosci.onet.pl/olsztyn/olsztynscy-naukowcy-opracowali-mieszanke-do-wypieku-chleba-dla-chorych-na-celiakie/ts959
You might also like
71 osób oskarżonych o wyłudzenie 50 mln podatku
Olsztyńska Prokuratura Okręgowa skierowała do sądu akt oskarżenia przeciwko 71 osobom, które rejestrując fikcyjne firmy pomogły w wyłudzeniu 50 mln zł podatku VAT. W sumie wystawiono 14,5 tys. faktur za
Koronawirus w regionie
Koronawirus rozprzestrzenia się po Warmii i Mazurach. Po kilka przypadków odnotowano w dwóch największych miastach regionu: Olsztynie oraz Elblągu. Z nowych danych ujawnionych przez służby wojewody wynika, że na Warmii
Ruszają kolejne etapy prac dotyczących przebudowy kluczowych olsztyński ulic
Ruszają kolejne etapy prac dotyczących przebudowy kluczowych olsztyński ulic. Związane z nimi zmiany zostaną wprowadzone w weekend. W przypadku ul. Partyzantów zmiany mają być wprowadzone w nocy z piątku na