Regionalne struktury PiS rekomendowało pięciu kandydatów na stanowisko wojewody

Nowi parlamentarzyści PiS przygotowali listę pięciu kandydatów rekomendowanych na stanowisko wojewody warmińsko-mazurskiego, którą przekażą przyszłemu ministrowi odpowiedzialnemu za sprawy administracji – poinformowały regionalne władze tej partii.

Decyzję o stworzeniu listy osób, które regionalni działacze PiS widzieliby na stanowisku wojewody, podjęli po wyborach nowi parlamentarzyści tej partii z Warmii i Mazur. Każdy z ośmiu posłów i dwóch senatorów mógł w tym tygodniu zgłosić swego kandydata. Ustalono, że nazwiska wraz z uzasadnieniem rekomendacji zostaną przekazane przyszłemu ministrowi odpowiedzialnemu za administrację publiczną.
Wśród rekomendowanych jest obecny radny sejmiku Sławomir Sadowski. Według nieoficjalnych informacji zbliżonych do PiS, wśród kandydatur na stanowisko wojewody, zgłoszonych przez parlamentarzystów, są również: szef struktur tej partii w okręgu olsztyńskim Jerzy Szmit, wiceprzewodniczący sejmiku Artur Chojecki, były wiceprezydent Elbląga Janusz Hajdukowski i olsztyński radny Grzegorz Smoliński.
Wojewodę powołuje i odwołuje premier na wniosek ministra właściwego do spraw administracji publicznej. Dotychczas był to minister administracji i cyfryzacji. Jednak PiS zapowiadało w kampanii wyborczej, że rozważa połączenie tego resortu z Ministerstwem Spraw Wewnętrznych. Obecnie wojewodą warmińsko-mazurskim jest Marian Podziewski z PSL, który pełni tę funkcję od 2007 r.

Previous Zakończył się montaż dodatkowych urządzeń przy przejściu dla pieszych przez ul. Sielską
Next Idą mrozy, pamiętajmy o potrzebujących

You might also like

37 – latka zatrzymana za narażenie na niebezpieczeństwo swoich córek

Kara do 5 lat pozbawienia wolności grozi 37-letniej mieszkance gminy Wielbark. Kobieta pijana śpiąc w domu zamknęła drzwi na klucz. Jej dwie córeczki w wieku 2 i 4 lat, nie

9 – latek omal nie utonął podczas nurkowania

W jeziorze Ruda Woda koło Małdyt  omal nie doszło do tragedii. 9-letni chłopiec nurkował na małej głębokości z maską do nurkowania. W pewnym momencie jego matka zauważyła, że dziecko przestało

Wiadomości Region 0 Comments

We wrześniu rozpoczną się międzynarodowe badania archeologiczne na Polach Grunwaldzkich

Kilkudziesięciu detektorystów weźmie udział we wrześniu w międzynarodowych badaniach archeologicznych na Polach Grunwaldzkich. Prowadzone czwarty rok z rzędu poszukiwania mają pomóc w dokładnym zlokalizowaniu miejsca bitwy z 1410 roku. Tegoroczne

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!