Regionalne struktury PiS rekomendowało pięciu kandydatów na stanowisko wojewody

Nowi parlamentarzyści PiS przygotowali listę pięciu kandydatów rekomendowanych na stanowisko wojewody warmińsko-mazurskiego, którą przekażą przyszłemu ministrowi odpowiedzialnemu za sprawy administracji – poinformowały regionalne władze tej partii.

Decyzję o stworzeniu listy osób, które regionalni działacze PiS widzieliby na stanowisku wojewody, podjęli po wyborach nowi parlamentarzyści tej partii z Warmii i Mazur. Każdy z ośmiu posłów i dwóch senatorów mógł w tym tygodniu zgłosić swego kandydata. Ustalono, że nazwiska wraz z uzasadnieniem rekomendacji zostaną przekazane przyszłemu ministrowi odpowiedzialnemu za administrację publiczną.
Wśród rekomendowanych jest obecny radny sejmiku Sławomir Sadowski. Według nieoficjalnych informacji zbliżonych do PiS, wśród kandydatur na stanowisko wojewody, zgłoszonych przez parlamentarzystów, są również: szef struktur tej partii w okręgu olsztyńskim Jerzy Szmit, wiceprzewodniczący sejmiku Artur Chojecki, były wiceprezydent Elbląga Janusz Hajdukowski i olsztyński radny Grzegorz Smoliński.
Wojewodę powołuje i odwołuje premier na wniosek ministra właściwego do spraw administracji publicznej. Dotychczas był to minister administracji i cyfryzacji. Jednak PiS zapowiadało w kampanii wyborczej, że rozważa połączenie tego resortu z Ministerstwem Spraw Wewnętrznych. Obecnie wojewodą warmińsko-mazurskim jest Marian Podziewski z PSL, który pełni tę funkcję od 2007 r.

Previous Zakończył się montaż dodatkowych urządzeń przy przejściu dla pieszych przez ul. Sielską
Next Idą mrozy, pamiętajmy o potrzebujących

You might also like

Wiadomości Region 0 Comments

Rusza akcja dla żeglarzy „Zielono mi”

Żeglarze, którzy będą mieli na jachcie worek na śmieci, papier toaletowy i saperkę, dostaną w porcie Natangia w Rydzewie naklejkę zielonej koniczyny, która symbolizuje ekologiczną akcję dbania o czystość mazurskich

Wiadomości Region 0 Comments

Policjanci z Ostródy rozbili grupę wyłudzającą sprzęt elektroniczny

Ostródzcy policjanci zatrzymali szefa grupy przestępczej, wyłudzającej ze sklepów na podstawie fałszywych zaświadczeń o zatrudnieniu laptopy, telewizory, pralki i telefony. Mężczyzna wraz ze swoją wspólniczką trafił w ręce funkcjonariuszy w

Rozpoczęły się przygotowania do modernizacji trasy Ełk – Korsze

PKP Polskie Linie Kolejowe ogłosiły przetarg na wykonanie dokumentacji projektowej związanej z modernizacją i elektryfikacją linii Ełk – Korsze. Prace na tej trasie planowane są na lata 2020-2023, a inwestycja

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!