Regionalne struktury PiS rekomendowało pięciu kandydatów na stanowisko wojewody

Nowi parlamentarzyści PiS przygotowali listę pięciu kandydatów rekomendowanych na stanowisko wojewody warmińsko-mazurskiego, którą przekażą przyszłemu ministrowi odpowiedzialnemu za sprawy administracji – poinformowały regionalne władze tej partii.

Decyzję o stworzeniu listy osób, które regionalni działacze PiS widzieliby na stanowisku wojewody, podjęli po wyborach nowi parlamentarzyści tej partii z Warmii i Mazur. Każdy z ośmiu posłów i dwóch senatorów mógł w tym tygodniu zgłosić swego kandydata. Ustalono, że nazwiska wraz z uzasadnieniem rekomendacji zostaną przekazane przyszłemu ministrowi odpowiedzialnemu za administrację publiczną.
Wśród rekomendowanych jest obecny radny sejmiku Sławomir Sadowski. Według nieoficjalnych informacji zbliżonych do PiS, wśród kandydatur na stanowisko wojewody, zgłoszonych przez parlamentarzystów, są również: szef struktur tej partii w okręgu olsztyńskim Jerzy Szmit, wiceprzewodniczący sejmiku Artur Chojecki, były wiceprezydent Elbląga Janusz Hajdukowski i olsztyński radny Grzegorz Smoliński.
Wojewodę powołuje i odwołuje premier na wniosek ministra właściwego do spraw administracji publicznej. Dotychczas był to minister administracji i cyfryzacji. Jednak PiS zapowiadało w kampanii wyborczej, że rozważa połączenie tego resortu z Ministerstwem Spraw Wewnętrznych. Obecnie wojewodą warmińsko-mazurskim jest Marian Podziewski z PSL, który pełni tę funkcję od 2007 r.

Previous Zakończył się montaż dodatkowych urządzeń przy przejściu dla pieszych przez ul. Sielską
Next Idą mrozy, pamiętajmy o potrzebujących

You might also like

Wiadomości Region 0 Comments

Trwają poszukiwania mężczyzny na jeziorze Druglin

Wciąż trwają poszukiwania mężczyzny, który wczoraj wypłynął na jezioro Druglin niedaleko Ełku. Wczoraj po południu 44-latek wraz z dwoma znajomymi udali się na ryby. Gdy mężczyźni znajdowali się w pobliżu

14 miast z Warmii i Mazur otrzyma dofinansowanie z Ministerstwa Rozwoju

Ponad 2,5 mld zł – to szacowana wartość wsparcia jakie w najbliższych latach otrzymają średnie miasta w Polsce. Ministerstwo Rozwoju przygotowało, zapowiedziany w rządowej Strategii na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju, pakiet

77 – latka zmarła na skutek ukąszeń pszczół

Policjanci wraz z prokuratorem pracowali na miejscu nieszczęśliwego wypadku w Targowie na terenie gminy Dźwierzuty. 77-latka została zaatakowana przez rój pszczół. W wyniku ukąszeń kobieta zmarła. Teraz policjanci wyjaśniają przyczyny

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!