Regionalne struktury PiS rekomendowało pięciu kandydatów na stanowisko wojewody

Nowi parlamentarzyści PiS przygotowali listę pięciu kandydatów rekomendowanych na stanowisko wojewody warmińsko-mazurskiego, którą przekażą przyszłemu ministrowi odpowiedzialnemu za sprawy administracji – poinformowały regionalne władze tej partii.

Decyzję o stworzeniu listy osób, które regionalni działacze PiS widzieliby na stanowisku wojewody, podjęli po wyborach nowi parlamentarzyści tej partii z Warmii i Mazur. Każdy z ośmiu posłów i dwóch senatorów mógł w tym tygodniu zgłosić swego kandydata. Ustalono, że nazwiska wraz z uzasadnieniem rekomendacji zostaną przekazane przyszłemu ministrowi odpowiedzialnemu za administrację publiczną.
Wśród rekomendowanych jest obecny radny sejmiku Sławomir Sadowski. Według nieoficjalnych informacji zbliżonych do PiS, wśród kandydatur na stanowisko wojewody, zgłoszonych przez parlamentarzystów, są również: szef struktur tej partii w okręgu olsztyńskim Jerzy Szmit, wiceprzewodniczący sejmiku Artur Chojecki, były wiceprezydent Elbląga Janusz Hajdukowski i olsztyński radny Grzegorz Smoliński.
Wojewodę powołuje i odwołuje premier na wniosek ministra właściwego do spraw administracji publicznej. Dotychczas był to minister administracji i cyfryzacji. Jednak PiS zapowiadało w kampanii wyborczej, że rozważa połączenie tego resortu z Ministerstwem Spraw Wewnętrznych. Obecnie wojewodą warmińsko-mazurskim jest Marian Podziewski z PSL, który pełni tę funkcję od 2007 r.

Previous Zakończył się montaż dodatkowych urządzeń przy przejściu dla pieszych przez ul. Sielską
Next Idą mrozy, pamiętajmy o potrzebujących

You might also like

Wiadomości Region

Mikołajki: Z jeziora wyłowiono ciało zagnionego mężczyzny

Makabrycznego odkrycia dokonali ratownicy wodni. Podczas prac na tafli jeziora w Mikołajkach natrafili na zwłoki zaginionego mężczyzny. Wczoraj przed południem z jeziora Mikołajskiego w Mikołajkach wyłowiono ciało mężczyzny. Zwłoki zostały odnalezione

Wiadomości Region

Byłej dyrektorce i pięciorgu wychowawcom z domu dziecka w Lidzbarku przedstawiono zarzuty znęcania się na podopiecznymi – poinformowała Prokuratura Rejonowa w Ostródzie. Żaden z podejrzanych nie przyznał się do winy.

Wiadomości Region

Samorząd woj. warmińsko-mazurskiego zamierza przedłużyć bez przeprowadzania konkursu umowy o pracę pięciu dyrektorom jednostek kultury, w tym dyrektorom teatrów w Olsztynie i Elblągu – poinformowała odpowiedzialna za kulturę w regionie