Regionalne struktury PiS rekomendowało pięciu kandydatów na stanowisko wojewody

Nowi parlamentarzyści PiS przygotowali listę pięciu kandydatów rekomendowanych na stanowisko wojewody warmińsko-mazurskiego, którą przekażą przyszłemu ministrowi odpowiedzialnemu za sprawy administracji – poinformowały regionalne władze tej partii.

Decyzję o stworzeniu listy osób, które regionalni działacze PiS widzieliby na stanowisku wojewody, podjęli po wyborach nowi parlamentarzyści tej partii z Warmii i Mazur. Każdy z ośmiu posłów i dwóch senatorów mógł w tym tygodniu zgłosić swego kandydata. Ustalono, że nazwiska wraz z uzasadnieniem rekomendacji zostaną przekazane przyszłemu ministrowi odpowiedzialnemu za administrację publiczną.
Wśród rekomendowanych jest obecny radny sejmiku Sławomir Sadowski. Według nieoficjalnych informacji zbliżonych do PiS, wśród kandydatur na stanowisko wojewody, zgłoszonych przez parlamentarzystów, są również: szef struktur tej partii w okręgu olsztyńskim Jerzy Szmit, wiceprzewodniczący sejmiku Artur Chojecki, były wiceprezydent Elbląga Janusz Hajdukowski i olsztyński radny Grzegorz Smoliński.
Wojewodę powołuje i odwołuje premier na wniosek ministra właściwego do spraw administracji publicznej. Dotychczas był to minister administracji i cyfryzacji. Jednak PiS zapowiadało w kampanii wyborczej, że rozważa połączenie tego resortu z Ministerstwem Spraw Wewnętrznych. Obecnie wojewodą warmińsko-mazurskim jest Marian Podziewski z PSL, który pełni tę funkcję od 2007 r.

Previous Zakończył się montaż dodatkowych urządzeń przy przejściu dla pieszych przez ul. Sielską
Next Idą mrozy, pamiętajmy o potrzebujących

You might also like

Stra­ża­cy wy­ło­wi­li w nocy ciało męż­czy­zny z je­zio­ra Gaw­lik Wiel­ki

W jeziorze Gawlik Wielki utonął mężczyzna. Jego ciało wyłowili w nocy strażacy. Dwaj męż­czyź­ni wie­czo­rem po­sta­no­wi­li po­pły­wać łódką. W pew­nym mo­men­cie obaj wy­pa­dli za burtę. Jed­ne­mu z nich udało się

Śmiertelny wypadek pod Morągiem

Do śmiertelnego wypadku na trasie wojewódzkiej nr 527 pod Morągiem. Na zakręcie z drogi wypadło osobowe volvo, które zderzyło się czołowo z jadącym z naprzeciwka oplem. Zginął pasażer opla. Po

Wiadomości Region 0 Comments

Śmiertelny wypadek koło Urbanowa, kierowca miał zakaz prowadzenia pojazdów

Policjanci pod nadzorem prokuratora wyjaśniają okoliczności wypadku, do którego doszło na drodze gruntowej w okolicach miejscowości Urbanowo. Mieszkaniec tamtejszej gminy jadąc vw na łuku drogi w lewo stracił panowanie nad

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!