W Olsztynie oficjalnie otwarto Kuźnię Społeczną Banku Żywności
W Olsztynie oficjalnie otwarto Kuźnię Społeczną Banku Żywności. To miejsce rozwoju przedsiębiorczości, działań społecznych, ekologicznych, aktywizacji zawodowej i wsparcia organizacji pozarządowych z całego województwa.
W sobotę i w niedzielę w odrestaurowanym budynku dawnych koszar odbywać się będą spotkania i warsztaty, a jednym z tematów jest niemarnowanie jedzenia. Dzięki staraniom Banków Żywności udało się w 2013 roku zmienić prawo. Od tego czasu sklepy przekazują żywność, jako darowiznę na cele społeczne, organizacjom pożytku publicznego. Od tych produktów nie muszą naliczać podatku VAT i całość darowizny mogą uznać jako koszt uzyskania przychodu.
Jak mówi prezes Banku Żywności w Olsztynie, Marek Borowski, ostatnio udało się przeforsować nowe prawo. Ustawa o niemarnowaniu żywności weszła w życie dwa dni temu. Na uroczystej gali otwarcia olsztyńskiej Kuźni Społecznej poczęstunek był przygotowany właśnie z tak odzyskanej żywności.
Na całym świecie rocznie do śmietnika trafia ponad miliard ton żywności, zaś w Polsce – dziewięć milionów ton.
https://olsztyn.onet.pl/dawne-koszary-staly-sie-teraz-kuznia-spoleczna-banku-zywnosci/geknc19
You might also like
Olsztynianie testują karty miejskie
W tym roku bilety komunikacji miejskiej w Olsztynie będą zastąpione plastikową kartą, która jednocześnie będzie kartą miejską. Pierwsi użytkownicy już otrzymali karty; obecnie są one testowane. Karta miejska oparta jest
Ruszyły 14. Dni Nauki i Sztuki
W Olsztynie rozpoczęło się święto nauki i sztuki. 14. Dni Nauki i Sztuki potrwają do piątku. Wydarzenie otworzyło spotkanie z kierowcą rajdowym Krzysztofem Hołowczycem. Przyroda, sztuka, medycyna, społeczeństwo – to tylko
Olsztyńscy wolontariusze podsumowali kolejny sezon
W olsztyńskim ratuszu wolontariusze podsumowali kolejny sezon. Był tort oraz podziękowania od prezydenta miasta. W bazie wolontariuszy olsztyńskiego urzędu widnieje 80 osób. Najbardziej zaangażowani spotkali się w ratuszu, żeby podsumować

