Wielka Sobota na Warmii i Mazurach

Wielka Sobota na Warmii i Mazurach

Wielka Sobota jest w Kościele i tradycji polskiej dniem błogosławieństw przeznaczonym do święcenia wody, ognia, cierni i pokarmów wielkanocnych. Na Warmii święcenie pokarmów nie było znanym zwyczajem dopiero po 1945 roku zaczęto święcić pokarmy w domu, a w jeszcze późniejszych latach – w kościele.

Dawniej święciło się wszystkie pokarmy przygotowane na wielkanocne śniadanie. Święcono jaja, mięsa oraz ciasta ustawione na pięknie przykrytym stole. Wszyscy domownicy zbierali się przy nim i oczekiwali przybycia księdza. Wierzono, że pokarm poświęcony nie zaszkodzi, zdarzało się bowiem często tak, iż po nadmiernym piciu i jedzeniu przy świątecznym stole, po długim i surowym poście za objedzenie płacono zdrowiem, a nawet życiem. Przed takimi konsekwencjami miała chronić woda święcona i modlitwa przed jedzeniem.
Zdobieniem jajek zajmowały się dawniej tylko kobiety i to nie wszystkie, np. jeśli któraś w tym czasie była „nieczysta”, nie mogła wykonywać pisanek. Kobiety do malowania często zbierały się w jednej izbie, do której zabraniano wstępu mężczyznom.
Dawniej kobiety używały różnych technik zdobienia wielkanocnych jaj. W naszym regionie najpopularniejsze było malowanie jajek na jednolity kolor, takie jajka nazywano kraszankami, malowankami lub byczkami. Najpopularniejszymi kolorami były: czerwony, żółty, brązowy i zielony.  Do barwienia jajek używano tylko barwników naturalnych, dostarczanych przez przyrodę. Podstawowe kolory używane do farbowania jajek można było uzyskać: zielony – z wywaru młodych pędów jęczmienia lub pszenicy, a także niektórych ziół np. pokrzywy, czarny – z wywaru kory dębowej, czerwony – z kwiatów malwy, kory kruszyny, owoców czarnego bzu i suszonych owoców jagody, brązowy – z łusek cebuli – był najczęściej spotykanym roztworem do barwienia jajek, żółty – uzyskiwano jak brązowy tylko roztwór był rozcieńczony, niebieskiz owoców tarniny, kolor ten łączony z czerwonym zapewniał ładne odmiany fioletu. Fioletowy można było uzyskać również z płatków ciemnej malwy. Barwniki były przygotowywane bardzo starannie, a surowce zbierano cały rok. Szykowności malowanym jajkom dodawał zewnętrzny połysk, który uzyskiwano za pomocą powlekania skorupki cienką warstwą oliwy.
Jajka wielkanocne służyły również ludności wiejskiej do wykonywania wróżb, szczególnie miłosnych np. gdy na stole znajdzie się parzysta liczba jajek wielkanocnych, wróży to pannie rychłe zamążpójście. Własnoręcznie pomalowane na czerwono jajka, podarowane wybrance lub wybrańcowi zapewniają miłość.

Żródło: Wielkanoc na Warmii i Mazurach, A Rejs

Previous 170 tys. zł uzyskano z licytacji przemycanego bursztynu
Next Za miesiąc w Olsztynie rozpoczną się największe w historii miasta roboty drogowe

You might also like

Wiadomości Region 0 Comments

Saudyjczyk Mustafa al-Hawsawi nie otrzymał statusu pokrzywdzonego

Sąd Rejonowy w Szczytnie uznał, że nie ma dowodów świadczących o tym, że Saudyjczyk Mustafa al-Hawsawi był więziony w tajnych bazach CIA w Polsce i utrzymał w mocy decyzję prokuratury

Wiadomości Region 0 Comments

W czerwcu ruszą nowe połączenia z lotniska w Szymanach

Słoweńska linia lotnicza Adria podpisała umowę z portem lotniczym Olsztyn-Mazury w Szymanach na obsługę połączeń do Monachium. Umowę zawarto na dwa sezony, pierwsze loty – w czerwcu. Adria będzie realizować

Wiadomości Region 0 Comments

Gołdap: Śmiertelny wypadek koło Babek

W sobotnią noc doszło do tragicznego w skutkach wypadku. Kierujący osobowym oplem na prostym odcinku drogi w Babkach stracił panowanie nad pojazdem, zjechał na pobocze i uderzył w przydrożne drzewo.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.