Olsztyńscy naukowcy opatentowali mieszkankę do wypieku chleba bezglutenowego
Specjalną mieszankę do wypieku chleba bezglutenowego wzbogaconą w łatwo przyswajalny wapń z dodatkiem prebiotyku opracowali olsztyńscy naukowcy. Opatentowany właśnie produkt jest polecany chorym na celiakię, która wiąże się z nietolerancją glutenu.
Naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie od kilku lat prowadzą badania nad poszukiwaniem skutecznych metod poprawy absorpcji wapnia z diety bezglutenowej. Rezultatem badań prowadzonych w Zakładzie Chemii i Biodynamiki Żywności było uzyskanie specjalnej mieszanki do wypieku chleba bezglutenowego wzbogaconej w łatwo przyswajalny wapń z dodatkiem prebiotyku. Uzyskany doświadczalny chleb bezglutenowy jest dogodnym i łatwo dostępnym źródłem wapnia.
Prebiotyk to substancja obecna lub wprowadzana do pożywienia, aby stymulować rozwój prawidłowej flory jelit, w odróżnieniu od probiotyku nie zawiera żadnych mikroorganizmów.
http://wiadomosci.onet.pl/olsztyn/olsztynscy-naukowcy-opracowali-mieszanke-do-wypieku-chleba-dla-chorych-na-celiakie/ts959
You might also like
Olsztyn wyróżniony “Pucharem recyklingu”
Stolica Warmii i Mazur wśród laureatów tegorocznej edycji konkursu “Puchar recyklingu”. Wyróżnienie zostało wręczone podczas Międzynarodowego Kongresu Ochrony Środowiska w Warszawie. To już XIX edycja konkursu, będącego jedynym w Polsce
Czwartek z Kopernikiem i Neo-nówką
Najbliższy czwartek w Olsztynie obfitować będzie w ciekawe propozycje dla dzieci i dorosłych. W olsztyńskim zamku odbędzie się kolejne spotkanie z Kopernikiem, a wieczorem w amfiteatrze wystąpi kabaret Neo-Nówka. Tym razem
Do Olsztyna trafia sprzęt wspomagający walkę z koronawirusem
Do stolicy Warmii i Mazur trafiają urządzenia, które wspomagają działania związane z ograniczaniem rozprzestrzeniania się koronawirusa. W akcję włączają się m.in. prywatni przedsiębiorcy. Olsztyńskie jednostki wspierane są z budżetu samorządu.