Olsztyńscy naukowcy opatentowali mieszkankę do wypieku chleba bezglutenowego
Specjalną mieszankę do wypieku chleba bezglutenowego wzbogaconą w łatwo przyswajalny wapń z dodatkiem prebiotyku opracowali olsztyńscy naukowcy. Opatentowany właśnie produkt jest polecany chorym na celiakię, która wiąże się z nietolerancją glutenu.
Naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie od kilku lat prowadzą badania nad poszukiwaniem skutecznych metod poprawy absorpcji wapnia z diety bezglutenowej. Rezultatem badań prowadzonych w Zakładzie Chemii i Biodynamiki Żywności było uzyskanie specjalnej mieszanki do wypieku chleba bezglutenowego wzbogaconej w łatwo przyswajalny wapń z dodatkiem prebiotyku. Uzyskany doświadczalny chleb bezglutenowy jest dogodnym i łatwo dostępnym źródłem wapnia.
Prebiotyk to substancja obecna lub wprowadzana do pożywienia, aby stymulować rozwój prawidłowej flory jelit, w odróżnieniu od probiotyku nie zawiera żadnych mikroorganizmów.
http://wiadomosci.onet.pl/olsztyn/olsztynscy-naukowcy-opracowali-mieszanke-do-wypieku-chleba-dla-chorych-na-celiakie/ts959
You might also like
21 – latek zatrzymany za handel narkotykami
Kara nawet 10 lat pozbawienia wolności może grozić 21-letniemu mieszkańcowi Olsztyna, który jest podejrzewany o handel narkotykami. Młody mężczyzna został zatrzymany przez policjantów zwalczających przestępczość narkotykową. Wraz z nim do
Zmiana organizacji ruchu na olsztyńskiej starówce
Od soboty na olsztyńskiej starówce obowiązuje zimowa organizacja ruchu. Teraz, auta można parkować wzdłuż dwóch ścian budynku Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej. Od soboty rynek na Starym Mieście znowu będzie otwarty dla
“Teatrowisko” w CEIK -u
W Olsztynie wystąpią amatorskie grupy teatralne. Impreza odbędzie się 23 listopada w Centrum Edukacji i Inicjatyw Kulturalnych. „Teatrowisko” to przegląd najlepszych występów amatorskich grup teatralnych działających na Warmii i Mazurach.