Olsztyńscy naukowcy opatentowali mieszkankę do wypieku chleba bezglutenowego
Specjalną mieszankę do wypieku chleba bezglutenowego wzbogaconą w łatwo przyswajalny wapń z dodatkiem prebiotyku opracowali olsztyńscy naukowcy. Opatentowany właśnie produkt jest polecany chorym na celiakię, która wiąże się z nietolerancją glutenu.
Naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie od kilku lat prowadzą badania nad poszukiwaniem skutecznych metod poprawy absorpcji wapnia z diety bezglutenowej. Rezultatem badań prowadzonych w Zakładzie Chemii i Biodynamiki Żywności było uzyskanie specjalnej mieszanki do wypieku chleba bezglutenowego wzbogaconej w łatwo przyswajalny wapń z dodatkiem prebiotyku. Uzyskany doświadczalny chleb bezglutenowy jest dogodnym i łatwo dostępnym źródłem wapnia.
Prebiotyk to substancja obecna lub wprowadzana do pożywienia, aby stymulować rozwój prawidłowej flory jelit, w odróżnieniu od probiotyku nie zawiera żadnych mikroorganizmów.
http://wiadomosci.onet.pl/olsztyn/olsztynscy-naukowcy-opracowali-mieszanke-do-wypieku-chleba-dla-chorych-na-celiakie/ts959
You might also like
Zmiany w funkcjonowaniu kąpielisk i komunikacji miejskiej
Początek września przyniósł kilka nowości plażowiczom i pasażerom komunikacji miejskiej. 1 września przestały działać cztery strzeżone kąpieliska. Ratownicy nie będą już pilnować bezpieczeństwa nad jez. Skanda oraz w Centrum Rekreacyjno-Sportowym
Dziś obchodzimy Europejski Dzień Walki z otyłością
Słodycze to problem numer jeden! Dlaczego liczenie kalorii powinno być na drugim planie i jak wyeliminować cukier z diety – wyjaśnia dr inż. Anna Hinburg, dietetyk ze Szpitala Dziecięcego w
Stan operowanych pacjentów w śpiączce jest stabilny
Japoński neurochirurg prof. Isao Morita poinformował na konferencji prasowej, że stan wszystkich operowanych w Olsztynie pacjentów w śpiączkach jest stabilny. Omawiając swoją pracę w Olsztynie prof. Morita przyznał, że badał