Olsztyńscy naukowcy opatentowali mieszkankę do wypieku chleba bezglutenowego
Specjalną mieszankę do wypieku chleba bezglutenowego wzbogaconą w łatwo przyswajalny wapń z dodatkiem prebiotyku opracowali olsztyńscy naukowcy. Opatentowany właśnie produkt jest polecany chorym na celiakię, która wiąże się z nietolerancją glutenu.
Naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie od kilku lat prowadzą badania nad poszukiwaniem skutecznych metod poprawy absorpcji wapnia z diety bezglutenowej. Rezultatem badań prowadzonych w Zakładzie Chemii i Biodynamiki Żywności było uzyskanie specjalnej mieszanki do wypieku chleba bezglutenowego wzbogaconej w łatwo przyswajalny wapń z dodatkiem prebiotyku. Uzyskany doświadczalny chleb bezglutenowy jest dogodnym i łatwo dostępnym źródłem wapnia.
Prebiotyk to substancja obecna lub wprowadzana do pożywienia, aby stymulować rozwój prawidłowej flory jelit, w odróżnieniu od probiotyku nie zawiera żadnych mikroorganizmów.
http://wiadomosci.onet.pl/olsztyn/olsztynscy-naukowcy-opracowali-mieszanke-do-wypieku-chleba-dla-chorych-na-celiakie/ts959
You might also like
Sąd Rejonowy w Szczytnie zdecyduje o statusie Saudyjczyka w związku z tajnymi więzieniami CIA
Sąd Rejonowy w Szczytnie ma w poniedziałek zdecydować, czy Saudyjczyk Mustafa Al-Hawsawi może być pokrzywdzonym w śledztwie dot. tajnych więzień CIA w Polsce. Prowadząca śledztwo Prokuratura Apelacyjna w Krakowie takiego
UWM uruchamia kształcenie dualne
UWM uruchamia tzw. kształcenie dualne, które polega na tym, że wybrani studenci w czasie nauki będą praktykowali w firmach, a po zakończeniu nauki – zostaną w nich zatrudnieni. Uczelnia nawiązała
Kolejne miejskie lodowiska rozpoczynają sezon
Przed końcem tygodnia zaczną działać następne dwa olsztyńskie lodowiska. Od środy (28 listopada) będzie można ślizgać się w CRS Ukiel, a od piątku (29 listopada) w Pieczewie. Choć do kalendarzowej