Olsztyńscy naukowcy opatentowali mieszkankę do wypieku chleba bezglutenowego
Specjalną mieszankę do wypieku chleba bezglutenowego wzbogaconą w łatwo przyswajalny wapń z dodatkiem prebiotyku opracowali olsztyńscy naukowcy. Opatentowany właśnie produkt jest polecany chorym na celiakię, która wiąże się z nietolerancją glutenu.
Naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie od kilku lat prowadzą badania nad poszukiwaniem skutecznych metod poprawy absorpcji wapnia z diety bezglutenowej. Rezultatem badań prowadzonych w Zakładzie Chemii i Biodynamiki Żywności było uzyskanie specjalnej mieszanki do wypieku chleba bezglutenowego wzbogaconej w łatwo przyswajalny wapń z dodatkiem prebiotyku. Uzyskany doświadczalny chleb bezglutenowy jest dogodnym i łatwo dostępnym źródłem wapnia.
Prebiotyk to substancja obecna lub wprowadzana do pożywienia, aby stymulować rozwój prawidłowej flory jelit, w odróżnieniu od probiotyku nie zawiera żadnych mikroorganizmów.
http://wiadomosci.onet.pl/olsztyn/olsztynscy-naukowcy-opracowali-mieszanke-do-wypieku-chleba-dla-chorych-na-celiakie/ts959
You might also like
39 – latek trafił do aresztu wprost ze szpitala
Ze szpitala wprost do policyjnego aresztu trafił 39-latek, który pijany wtargnął wprost pod koła nadjeżdżającego pojazdu. Miał ponad 3,5 promila alkoholu w organizmie. Okazało się, że ma do odbycia karę
Miasto ogłasza konkurs na logo RCB
Miasto ogłasza konkurs na logo Regionalnego Centrum Bezpieczeństwa. Centrum ma zapewnić wysoki poziom bezpieczeństwa mieszkańcom Olsztyna i powiatu. Na początku września w ratuszu podpisano umowę dotyczącą budowy Regionalnego Centrum Bezpieczeństwa.
25 – latek ranił nożem partnera byłej dziewczyny i podpalił jego auto
Kara nawet 5 lat pozbawienia wolności grozić może 25-letniemu Andrzejowi K. Mężczyzna usłyszał zarzut uszkodzenia ciała oraz uszkodzenia mienia. Sprawca, zazdrosny o swoją byłą dziewczynę, ugodził nożem jej obecnego partnera