Olsztyńscy naukowcy opatentowali mieszkankę do wypieku chleba bezglutenowego
Specjalną mieszankę do wypieku chleba bezglutenowego wzbogaconą w łatwo przyswajalny wapń z dodatkiem prebiotyku opracowali olsztyńscy naukowcy. Opatentowany właśnie produkt jest polecany chorym na celiakię, która wiąże się z nietolerancją glutenu.
Naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie od kilku lat prowadzą badania nad poszukiwaniem skutecznych metod poprawy absorpcji wapnia z diety bezglutenowej. Rezultatem badań prowadzonych w Zakładzie Chemii i Biodynamiki Żywności było uzyskanie specjalnej mieszanki do wypieku chleba bezglutenowego wzbogaconej w łatwo przyswajalny wapń z dodatkiem prebiotyku. Uzyskany doświadczalny chleb bezglutenowy jest dogodnym i łatwo dostępnym źródłem wapnia.
Prebiotyk to substancja obecna lub wprowadzana do pożywienia, aby stymulować rozwój prawidłowej flory jelit, w odróżnieniu od probiotyku nie zawiera żadnych mikroorganizmów.
http://wiadomosci.onet.pl/olsztyn/olsztynscy-naukowcy-opracowali-mieszanke-do-wypieku-chleba-dla-chorych-na-celiakie/ts959
You might also like
Fałszywy alarm bombowy w pięciu olsztyńskich instytucjach
Wiadomość elektroniczna z informacją o bombie trafiła do pięciu instytucji na terenie Olsztyna. Budynki zostały sprawdzone przez pirotechników, którzy nie znaleźli żadnych ładunków wybuchowych. Alarm okazał się fałszywy. Policjanci ustalają
Zmiana organizacji ruchu na rondzie Bema
Wykonawca prac związanych z budową wjazdu w ul. Kopernika zapowiada wprowadzenie tymczasowego rozwiązania, które zacznie obowiązywać w środę o 9:00. Celem wprowadzenia tymczasowej organizacji ruchu jest zapewnienie maksymalnej płynności ruchu
Izba celna przekazała dwie ikony do Muzeum Warmii i Mazur
Zatrzymane na polsko-rosyjskiej granicy u przemytnika dwie ikony pochodzące z XIX i XX wieku trafiły dziś do Muzeum Warmii i Mazur. Przekazane nieodpłatnie przez Izbę Celną w Olsztynie powiększą zbiór