Rozpoczął się sezon zbioru winniczków

Rozpoczął się sezon zbioru winniczków

Rozpoczął się sezon zbioru winniczka w woj. warmińsko-mazurskim. Do końca maja firmy, które uzyskały zezwolenia z Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska w Olsztynie, będą mogły pozyskać blisko 400 ton tych ślimaków.

Zbiór i skup winniczków będzie prowadzony na Warmii i Mazurach drugi rok z rzędu po trzyletniej przerwie. Tegoroczny limit w tym regionie – podobnie jak 2017 r. – wynosi 400 ton. Legalne pozyskiwanie winniczków jest możliwe między 20 kwietnia a 31 maja.
Obecne zainteresowanie pozyskaniem ślimaka winniczka na terenie województwa jest minimalnie mniejsze niż przed rokiem. Po rozpatrzeniu wszystkich złożonych przez firmy wniosków, RDOŚ wydała 61 zezwoleń, a limit pozyskania tego mięczaka na jednego wnioskującego wyniesie 6 ton.
Z ubiegłorocznych sprawozdań wynika, że w poprzednim sezonie wykorzystano tylko część dopuszczalnego limitu. Osobom i podmiotom, które uzyskały wówczas zezwolenia, udało się zebrać łącznie 140 ton winniczków.
Winniczki objęte są w Polsce tzw. częściową ochroną gatunkową. Można je okresowo pozyskiwać do celów przetwórstwa spożywczego za zgodą regionalnych dyrekcji ochrony środowiska, które co roku ustalają maksymalne limity zbiorów na swoim terenie.
Zbierać można wyłącznie osobniki o wymiarach handlowych, czyli średnicy muszli większej niż 30 mm. Winniczki powinny osiągać takie rozmiary, gdy uzyskują dojrzałość płciową w wieku trzech lat. W ocenie RDOŚ, zachowanie minimalnego wymiaru muszli jest szczególnie istotne, ponieważ zbieranie osobników niewymiarowych (mniejszych nawet o 1-2 mm) może spowodować, że znaczna część winniczków nie zdąży spełnić swojej funkcji rozrodczej warunkującej przetrwanie lokalnych populacji.
Przez wiele lat woj. warmińsko-mazurskie było największym w kraju dostawcą winniczka. Jednak w latach 2014-2016 pozyskiwanie ślimaków w tym regionie wstrzymano. Główną przyczyną takiej decyzji była słaba kondycja populacji tego gatunku; wzrost udziału w populacji osobników niewymiarowych, zmniejszenie liczebności i zagęszczenia na poszczególnych stanowiskach. Dopiero, gdy kolejne badania – przeprowadzone w 2016 r. – wykazały poprawę parametrów populacyjnych winniczków, podjęto decyzję o ponownym umożliwieniu ich pozyskiwania.
Ślimaki winniczki  to największe lądowe ślimaki występujące w Polsce. Jako gotowy produkt spożywczy są eksportowane głównie do Francji, Austrii i Włoch.

https://olsztyn.onet.pl/na-warmii-i-mazurach-rozpoczal-sie-sezon-zbioru-winniczka/v0l0fle

Previous Warmia i Mazury słabo wykorzystuje środki unijne
Next Konkurs na pamiątkę z Olsztyna

You might also like

Wiadomości Region 0 Comments

Policja i prokuratura wyjaśniają okoliczności śmierci proboszcza ze wsi Zagaje

Policja i prokuratura wyjaśniają okoliczności śmierci proboszcza ze wsi Zagaje.  Ciało księdza znaleziono przed plebanią. Policja i prokuratura wyjaśniają okoliczności śmierci proboszcza ze wsi Zagaje.  Ciało księdza znaleziono przed plebanią.

Wiadomości Region 0 Comments

Ełk: 55 – latek próbował wysadzić budynek zamieszkały przez 7 rodzin

Policjanci zapobiegli wysadzeniu w powietrze w sumie 12 osób zamieszkujących w budynku wielorodzinnym w Ełku. Wyważyli drzwi i powstrzymali mężczyznę, który odkręcił kurki z gazem. Zdążyli je zakręcić i ewakuować

Wiadomości Region 0 Comments

Ełk: Sąd zdecydowł o aresztowaniu 41-letniego Algierczyka i 26-letniego Tunezyjczyka

Na trzy miesiące do aresztu trafi 41-letni Algierczyk, podejrzany o zabójstwo 21-letniego Daniela w noc sylwestrową w Ełku. Decyzję o areszcie, na wniosek prokuratury, podjął sąd rejonowy w Ełku. Wcześniej

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.