“Smak Warmii Mazur i Powiśla” 2014

“Smak Warmii Mazur i Powiśla” 2014

24 sierpnia w Lidzbarku Warmińskim odbył się finał regionalny konkursów „Smak Warmii Mazur i Powiśla” – kulminacja zmagań kucharzy, którzy rywalizowali w różnych konkursach organizowanych w ramach „Kalendarza imprez promujących żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną Województwa Warmińsko-Mazurskiego”.

Jury, pod przewodnictwem Grzegorza Russaka, wyłoniło najlepszą regionalną potrawę 2014 roku, zarówno w kategorii: kucharze zawodowi, jak i amatorzy.

Laureaci konkursu „Na najlepszą potrawę regionalną”:

– w kategorii osoby fizyczne:
I miejsce oraz Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego – Roladki rybne w musztardowym sosie, Klub „Praktyczna Pani” przy Miejsko Gminnym Ośrodku Kultury w Tolkmicku
II miejsce – Roladki ziemniaczane w waflu z sosem czosnkowym, Danuta Buta, Ilona Grabowska z Łukty
III miejsce – Wariacje na temat kaczki, Koło Gospodyń Wiejskich w Mrocznie

w kategorii restauracje, zakłady gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne:
I miejsce oraz Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego – Szlachetny królik w asyście czerwonej kapusty z nutką cynamonu oraz chrzanowym puree, Firma Gastronomiczna „Krys-Stan” z Olsztyna
II miejsce – Rolowana gęś ze szpinakiem i podrobami, „Karczma nad Sandelą” z Lubawy
III miejsce – Filet ze szczupaka w koszulce z cukinii z bazyliowym pesto podawany z ziemniaczanym gratin, Pałac i Folwark Galiny z Galin k. Bartoszyc

Do rywalizacji stanęli też warmińsko-mazurscy przedsiębiorcy, rzemieślnicy, gospodarstwa agroturystyczne i koła gospodyń wiejskich, którzy w konkursie „Na najlepszy produkt regionalny” zaprezentowali 17 wyrobów w trzech różnych kategoriach:
– produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, w tym m.in.: produkty i przetwory mięsne, produkty i przetwory z ryb, produkty i przetwory mleczarskie oraz miody.
– produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami, w tym: przetwory owocowe i warzywne (także napoje bezalkoholowe), produkty zbożowe i cukiernicze oraz z grzybami.
– regionalne napoje alkoholowe.

Laureaci konkursu „Na najlepszy produkt regionalny”

w kategorii regionalny produkt pochodzenia zwierzęcego:
I miejsce oraz Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego – Schab wędzony z ziołami, Masarnia Warmińska Szymon Masłowski z Gad k. Dywit
II miejsce – Ser twarogowy naturalny z Warmii Mazur i Powiśla, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska z Olecka,
III miejsce – Gęsek staropolski, Zakład Przetwórstwa Mięsnego Dariusz Pabich z Lubajn k. Ostródy
Nagroda specjalna od OT Agencji Rynku Rolnego w Olsztynie: Schab wędzony z ziołami, Masarnia Warmińska Szymon Masłowski z Gad k. Dywit.

w kategorii regionalny produkt pochodzenia roślinnego:
I miejsce oraz Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego – Sorbet miód – malina, Pracownia cukiernicza Magdalena Kroczek z Olsztyna
II miejsce – Słodki smakołyk – ser z jabłek, Emilia Piaścik z Tolkmicka
III miejsce – Chleb wieloziarnisty, Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” Piekarnia z Dźwierzut

w kategorii napój regionalny:
I miejsce oraz Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego – Buza, Warzenia Warmińska Jan Jastrzębski z Olsztyna
III miejsce – Nalewka Apiowoc, Danuta Zofia Podolak, Pasieka „Zdrowie” z Dywit

Źródło: http://portal.warmia.mazury.pl/pl/start/181-wrota-warmii-i-mazur/turystyka/aktualnosci/2865-final-regionalny-konkursow-smak-warmii-mazur-i-powisla-poznalismy-laureatow

Previous Elbląg: Zatrzymano 20 - latka podejrzanego napad z bronią
Next Ministerstwo zdrowia ukończyło raport z kontroli w sprawie śmierci 3-letniej Leny

You might also like

Wiadomości Region

Trwają dyskusję na temat nowego marszałka województwa warmińsko-mazurskiego

Trwają dyskusję na temat nowego marszałka województwa. PSL, które zdobyło najwięcej mandatów w sejmiku województwa warmińsko-mazurskiego, chce obsadzić stanowisko marszałka. Jednak liderzy koalicyjnej PO oczekują, że pozostanie nim na trzecią

Wiadomości Region

675,6 mln zł na realizację Programu 500 plus w regionie

Kwotę 675,6 mln zł otrzyma w 2016 województwo warmińsko-mazurskie na realizację Programu 500 plus. Od 1 marca w urzędzie wojewódzkim uruchomiona zostanie infolinia, gdzie będzie można kierować pytania dotyczące wypłaty

Wiadomości Region

Sześć lat więzienia dla Sebastiana L.

Na 6 lat więzienia skazał we wtorek olsztyński sąd Sebastiana L., który zranił nożem kolegę; chłopak zmarł. Zarzuty w tej sprawie ma też lekarz z nidzickiego szpitala, który odmówił przyjęcia