“Smak Warmii Mazur i Powiśla” 2014
24 sierpnia w Lidzbarku Warmińskim odbył się finał regionalny konkursów „Smak Warmii Mazur i Powiśla” – kulminacja zmagań kucharzy, którzy rywalizowali w różnych konkursach organizowanych w ramach „Kalendarza imprez promujących żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną Województwa Warmińsko-Mazurskiego”.
Jury, pod przewodnictwem Grzegorza Russaka, wyłoniło najlepszą regionalną potrawę 2014 roku, zarówno w kategorii: kucharze zawodowi, jak i amatorzy.
Laureaci konkursu „Na najlepszą potrawę regionalną”:
– w kategorii osoby fizyczne:
I miejsce oraz Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego – Roladki rybne w musztardowym sosie, Klub „Praktyczna Pani” przy Miejsko Gminnym Ośrodku Kultury w Tolkmicku
II miejsce – Roladki ziemniaczane w waflu z sosem czosnkowym, Danuta Buta, Ilona Grabowska z Łukty
III miejsce – Wariacje na temat kaczki, Koło Gospodyń Wiejskich w Mrocznie
w kategorii restauracje, zakłady gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne:
I miejsce oraz Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego – Szlachetny królik w asyście czerwonej kapusty z nutką cynamonu oraz chrzanowym puree, Firma Gastronomiczna „Krys-Stan” z Olsztyna
II miejsce – Rolowana gęś ze szpinakiem i podrobami, „Karczma nad Sandelą” z Lubawy
III miejsce – Filet ze szczupaka w koszulce z cukinii z bazyliowym pesto podawany z ziemniaczanym gratin, Pałac i Folwark Galiny z Galin k. Bartoszyc
Do rywalizacji stanęli też warmińsko-mazurscy przedsiębiorcy, rzemieślnicy, gospodarstwa agroturystyczne i koła gospodyń wiejskich, którzy w konkursie „Na najlepszy produkt regionalny” zaprezentowali 17 wyrobów w trzech różnych kategoriach:
– produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, w tym m.in.: produkty i przetwory mięsne, produkty i przetwory z ryb, produkty i przetwory mleczarskie oraz miody.
– produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami, w tym: przetwory owocowe i warzywne (także napoje bezalkoholowe), produkty zbożowe i cukiernicze oraz z grzybami.
– regionalne napoje alkoholowe.
Laureaci konkursu „Na najlepszy produkt regionalny”
w kategorii regionalny produkt pochodzenia zwierzęcego:
I miejsce oraz Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego – Schab wędzony z ziołami, Masarnia Warmińska Szymon Masłowski z Gad k. Dywit
II miejsce – Ser twarogowy naturalny z Warmii Mazur i Powiśla, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska z Olecka,
III miejsce – Gęsek staropolski, Zakład Przetwórstwa Mięsnego Dariusz Pabich z Lubajn k. Ostródy
Nagroda specjalna od OT Agencji Rynku Rolnego w Olsztynie: Schab wędzony z ziołami, Masarnia Warmińska Szymon Masłowski z Gad k. Dywit.
w kategorii regionalny produkt pochodzenia roślinnego:
I miejsce oraz Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego – Sorbet miód – malina, Pracownia cukiernicza Magdalena Kroczek z Olsztyna
II miejsce – Słodki smakołyk – ser z jabłek, Emilia Piaścik z Tolkmicka
III miejsce – Chleb wieloziarnisty, Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” Piekarnia z Dźwierzut
w kategorii napój regionalny:
I miejsce oraz Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego – Buza, Warzenia Warmińska Jan Jastrzębski z Olsztyna
III miejsce – Nalewka Apiowoc, Danuta Zofia Podolak, Pasieka „Zdrowie” z Dywit
Źródło: http://portal.warmia.mazury.pl/pl/start/181-wrota-warmii-i-mazur/turystyka/aktualnosci/2865-final-regionalny-konkursow-smak-warmii-mazur-i-powisla-poznalismy-laureatow
You might also like
420 tys. zł na odszkodowania za gospodarstwa utracone w wyniku decyzji nacjonalizacyjnej
Ponad 420 tys. zł od Skarbu Państwa otrzymają spadkobiercy właścicieli gospodarstwa rolnego z powiatu nidzickiego, które zostało odebrane w wyniku decyzji nacjonalizacyjnej z 1950 roku. Taki wyrok wydał wczoraj Sąd
Szukał towarzystwa, stracił 70 tys.
Do 5 lat pozbawienia wolności grozi dwóm 21-latkom, które ukradły mieszkańcowi gminy Ostróda 70 tysięcy złotych. Mężczyzna zaproponował paniom towarzystwo i zaprosił na wspólny wypad do Sopotu – wszystko za
Pielgrzymi z Braniewa ruszyli do Częstochowy
41 pielgrzymów z grupy Warmia Braniewo ruszyło na kolejną pieszą pielgrzymkę na Jasną Górę. Przed nimi 550 kilometrów. Najmłodszy pątnik ma pięć lat, a najstarszy – 63. Braniewianie pojutrze połączą