“Smak Warmii Mazur i Powiśla” 2014

“Smak Warmii Mazur i Powiśla” 2014

24 sierpnia w Lidzbarku Warmińskim odbył się finał regionalny konkursów „Smak Warmii Mazur i Powiśla” – kulminacja zmagań kucharzy, którzy rywalizowali w różnych konkursach organizowanych w ramach „Kalendarza imprez promujących żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną Województwa Warmińsko-Mazurskiego”.

Jury, pod przewodnictwem Grzegorza Russaka, wyłoniło najlepszą regionalną potrawę 2014 roku, zarówno w kategorii: kucharze zawodowi, jak i amatorzy.

Laureaci konkursu „Na najlepszą potrawę regionalną”:

– w kategorii osoby fizyczne:
I miejsce oraz Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego – Roladki rybne w musztardowym sosie, Klub „Praktyczna Pani” przy Miejsko Gminnym Ośrodku Kultury w Tolkmicku
II miejsce – Roladki ziemniaczane w waflu z sosem czosnkowym, Danuta Buta, Ilona Grabowska z Łukty
III miejsce – Wariacje na temat kaczki, Koło Gospodyń Wiejskich w Mrocznie

w kategorii restauracje, zakłady gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne:
I miejsce oraz Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego – Szlachetny królik w asyście czerwonej kapusty z nutką cynamonu oraz chrzanowym puree, Firma Gastronomiczna „Krys-Stan” z Olsztyna
II miejsce – Rolowana gęś ze szpinakiem i podrobami, „Karczma nad Sandelą” z Lubawy
III miejsce – Filet ze szczupaka w koszulce z cukinii z bazyliowym pesto podawany z ziemniaczanym gratin, Pałac i Folwark Galiny z Galin k. Bartoszyc

Do rywalizacji stanęli też warmińsko-mazurscy przedsiębiorcy, rzemieślnicy, gospodarstwa agroturystyczne i koła gospodyń wiejskich, którzy w konkursie „Na najlepszy produkt regionalny” zaprezentowali 17 wyrobów w trzech różnych kategoriach:
– produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, w tym m.in.: produkty i przetwory mięsne, produkty i przetwory z ryb, produkty i przetwory mleczarskie oraz miody.
– produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami, w tym: przetwory owocowe i warzywne (także napoje bezalkoholowe), produkty zbożowe i cukiernicze oraz z grzybami.
– regionalne napoje alkoholowe.

Laureaci konkursu „Na najlepszy produkt regionalny”

w kategorii regionalny produkt pochodzenia zwierzęcego:
I miejsce oraz Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego – Schab wędzony z ziołami, Masarnia Warmińska Szymon Masłowski z Gad k. Dywit
II miejsce – Ser twarogowy naturalny z Warmii Mazur i Powiśla, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska z Olecka,
III miejsce – Gęsek staropolski, Zakład Przetwórstwa Mięsnego Dariusz Pabich z Lubajn k. Ostródy
Nagroda specjalna od OT Agencji Rynku Rolnego w Olsztynie: Schab wędzony z ziołami, Masarnia Warmińska Szymon Masłowski z Gad k. Dywit.

w kategorii regionalny produkt pochodzenia roślinnego:
I miejsce oraz Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego – Sorbet miód – malina, Pracownia cukiernicza Magdalena Kroczek z Olsztyna
II miejsce – Słodki smakołyk – ser z jabłek, Emilia Piaścik z Tolkmicka
III miejsce – Chleb wieloziarnisty, Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” Piekarnia z Dźwierzut

w kategorii napój regionalny:
I miejsce oraz Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego – Buza, Warzenia Warmińska Jan Jastrzębski z Olsztyna
III miejsce – Nalewka Apiowoc, Danuta Zofia Podolak, Pasieka „Zdrowie” z Dywit

Źródło: http://portal.warmia.mazury.pl/pl/start/181-wrota-warmii-i-mazur/turystyka/aktualnosci/2865-final-regionalny-konkursow-smak-warmii-mazur-i-powisla-poznalismy-laureatow

Previous Elbląg: Zatrzymano 20 - latka podejrzanego napad z bronią
Next Ministerstwo zdrowia ukończyło raport z kontroli w sprawie śmierci 3-letniej Leny

You might also like

Wiadomości Region

Sprawa zakładu utylizacji akumulatorów w Korszach trafi do ministra środowiska

Zamknięcia zakładu utylizacji akumulatorów w Korszach domagają się mieszkańcy. Uważają oni, że huta ZAP Sznajder Batterien emituje niebezpieczne związki ołowiu. Dzisiaj skargę mieszkańców, radni sejmiku skierowali do ministra środowiska. Protestujący

Wiadomości Region

Noc Muzeów na Warmii i Mazurach

Wystawy ludowych instrumentów muzycznych oraz atrybutów dawnych wojowników, pokazy walk rycerskich oraz dawne maszyny rolnicze będzie można zobaczyć w sobotę podczas Nocy Muzeów na Warmii i Mazurach. Muzeum Warmii i

Wiadomości Region

Świętajno: Zabezpieczono blisko 200 g marihuany

Blisko 200 gramów marihuany zabezpieczyli oleccy kryminalni w jednym z mieszkań na terenie gminy Świętajno. Właściciel zakazanych środków wyhodował je na własnej plantacji. Oleccy policjanci podejrzewali, że jeden z mieszkańców