Rozpoczął się sezon zbioru winniczków

Rozpoczął się sezon zbioru winniczków

Rozpoczął się sezon zbioru winniczka w woj. warmińsko-mazurskim. Do końca maja firmy, które uzyskały zezwolenia z Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska w Olsztynie, będą mogły pozyskać blisko 400 ton tych ślimaków.

Zbiór i skup winniczków będzie prowadzony na Warmii i Mazurach drugi rok z rzędu po trzyletniej przerwie. Tegoroczny limit w tym regionie – podobnie jak 2017 r. – wynosi 400 ton. Legalne pozyskiwanie winniczków jest możliwe między 20 kwietnia a 31 maja.
Obecne zainteresowanie pozyskaniem ślimaka winniczka na terenie województwa jest minimalnie mniejsze niż przed rokiem. Po rozpatrzeniu wszystkich złożonych przez firmy wniosków, RDOŚ wydała 61 zezwoleń, a limit pozyskania tego mięczaka na jednego wnioskującego wyniesie 6 ton.
Z ubiegłorocznych sprawozdań wynika, że w poprzednim sezonie wykorzystano tylko część dopuszczalnego limitu. Osobom i podmiotom, które uzyskały wówczas zezwolenia, udało się zebrać łącznie 140 ton winniczków.
Winniczki objęte są w Polsce tzw. częściową ochroną gatunkową. Można je okresowo pozyskiwać do celów przetwórstwa spożywczego za zgodą regionalnych dyrekcji ochrony środowiska, które co roku ustalają maksymalne limity zbiorów na swoim terenie.
Zbierać można wyłącznie osobniki o wymiarach handlowych, czyli średnicy muszli większej niż 30 mm. Winniczki powinny osiągać takie rozmiary, gdy uzyskują dojrzałość płciową w wieku trzech lat. W ocenie RDOŚ, zachowanie minimalnego wymiaru muszli jest szczególnie istotne, ponieważ zbieranie osobników niewymiarowych (mniejszych nawet o 1-2 mm) może spowodować, że znaczna część winniczków nie zdąży spełnić swojej funkcji rozrodczej warunkującej przetrwanie lokalnych populacji.
Przez wiele lat woj. warmińsko-mazurskie było największym w kraju dostawcą winniczka. Jednak w latach 2014-2016 pozyskiwanie ślimaków w tym regionie wstrzymano. Główną przyczyną takiej decyzji była słaba kondycja populacji tego gatunku; wzrost udziału w populacji osobników niewymiarowych, zmniejszenie liczebności i zagęszczenia na poszczególnych stanowiskach. Dopiero, gdy kolejne badania – przeprowadzone w 2016 r. – wykazały poprawę parametrów populacyjnych winniczków, podjęto decyzję o ponownym umożliwieniu ich pozyskiwania.
Ślimaki winniczki  to największe lądowe ślimaki występujące w Polsce. Jako gotowy produkt spożywczy są eksportowane głównie do Francji, Austrii i Włoch.

https://olsztyn.onet.pl/na-warmii-i-mazurach-rozpoczal-sie-sezon-zbioru-winniczka/v0l0fle

Previous Warmia i Mazury słabo wykorzystuje środki unijne
Next Konkurs na pamiątkę z Olsztyna

You might also like

Wiadomości Region

Rodzina przesiedleńców z Dorotowa domaga się 100 tys. odszkodowania

Kwoty 100 tys. zł domaga się przed sądem rodzina Warmiaków, za pozostawione w Dorotowie pod Olsztynem, po wyjeździe do Niemiec gospodarstwo rolne. Przed sądem okręgowym w Olsztynie rozpoczął się we

Wiadomości Region

Zakończył się remont Twierdzy Boyen

Zakończył się remont warsztatu zbrojmistrza w XIX-wiecznej Twierdzy Boyen, która jest główną atrakcją historyczną mazurskiego Giżycka. Odnowiono również część zabytkowych murów i główną bramę, a do końca lutego mają zostać

Wiadomości Region

Olsztynek: Dwie ofiary awantury w gospodarstwie agroturystycznym

Dwie osoby zmarły od ciosów noża, a jedna została ranna podczas awantury, do której doszło między gośćmi gospodarstwa agroturystycznego – podała warmińsko-mazurska policja. Policję zawiadomiono o szarpaninie, do której doszło