Domowi piwowarzy na Warmii rozpoczęli sezon warzenia piwa
Domowi piwowarzy na Warmii rozpoczęli sezon warzenia piwa. To nawiązanie do wielowiekowej tradycji browarniczej, która obok rolnictwa była silną gałęzią rozwoju gospodarczego w tym regionie.
Domowe warzenie piwa stało się w ostatnich latach bardzo popularne. Przybywa zarówno piwowarów jak i konsumentów, którzy uważają, że właśnie trunki warzone z naturalnych składników i według starych receptur, przekazywanych z pokolenia na pokolenie, mają najlepsze walory smakowe.
Domowi piwowarzy z Warmii rozpoczęli właśnie sezon warzenia piw. Trunek warzony w domu wymaga stabilnych i niezbyt wysokich temperatur, dzięki którym zachowuje on świeżość i walory smakowe. Takie warunki zapewnia właśnie piwowarom okres zimowy. Pomysłodawcą zaakcentowania rozpoczęcia sezonu piwowarskiego jest starostwo powiatowe w Olsztynie.
Z inicjatywy Muzeum Warmii i Mazur, lokalnego Browaru Kormoran i Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych do życia powołana zostanie wkrótce grupa badawcza do spraw odtworzenia piwa Rosanke, które latem w czasie żniw spożywali w przeszłości warmińscy chłopi.
W grupie znajdzie się miejsce dla historyków, naukowców i piwowarów, którzy w poszukiwaniu dawnego piwa na Warmii przewertują wszelkie dostępne źródła historyczne, wykonają próby i wykorzystają dawne techniki warzenia.
Źródło: http://wiadomosci.onet.pl/olsztyn/na-warmii-rozpoczal-sie-sezon-warzenia-piwa/exmef
You might also like
24-letni mieszkaniec Elbląga podejrzany o chałupniczą produkcję dopalaczy
24-letni mieszkaniec Elbląga jest podejrzany o produkcję dopalaczy domowymi metodami. W jego mieszkaniu znaleziono trutkę na szczury, podpałkę i susz roślinny. Możliwe, że dodawał ich do substancji psychoaktywnych. Policjanci z
Ślady na śniegu zaprowadziły wprost do włamywaczy
Policjanci z Elbląga odnaleźli sprawców włamania do hurtowni akumulatorów samochodowych po śladach butów na śniegu. Dzięki temu szybko trafili do domu podejrzanych mężczyzn i odzyskali skradzione akumulatory. Do policyjnego aresztu
Sanpeid bada sprawę zatrucia pokarmowego na obozie harcerskim
Warmińsko-Mazurski Inspektor Sanitarny wyjaśnia sprawę zatrucia pokarmowego w Harcerskiej Bazie Obozowej w Zalesiu w Małopolsce. Uczestnikami obozu byli w większości mieszkańcy Warmii i Mazur, ale także harcerze z Podlasia, Pomorza,